Değerli Veliler, Sevgili Çocuklar;
18 Ocak 2019 tarihinden 2. Dönem okullar açılıncaya kadar uzun bir tatil sizleri bekliyor. 1. Dönem boyunca bazen çok çalıştınız bazen de isteseniz de istemeseniz de zamanınızı boşa geçirdiniz. Neticede bugün bulunduğunuz noktadasınız. Dün için yapılabilecek fazla bir şeyiniz olmasa da şu andan başlayarak yarını değiştirebilir, dönüştürebilirsiniz. Eğer isterseniz içinizde bir şeyleri değiştirmenin arzusunu küçümsemeyin; bu arzunun eyleme dönüşmesi için çabanızı asla yitirmeyin. Her gününüz aynı verimde geçmeyebilir, her anınızı kontrol edemezsiniz ama bu çabayı sürdürmeniz başarılı olmanıza yetecektir.
Yarıyıl tatilli sizin için dinlenmek, eğlenmek, gezmek demek. Bütün bunları yaparken de amaçlarınızdan kopmayabilirsiniz. Bunun için sadece bu etkinlikleri programlamanız lazım. Program yapma, programa uyma sözcüklerinin size göre olmadığını düşünmeyin. Kafanızda kendinize dair bu ön yargı sadece yapmanız gereken işleri biriktirmenizi sağlar ve bugün için size iyi bir bahane gibi görünse de yarınınızda pişmanlığınız olabilir. Zorlayarak değil, zoraki değil ama içinizden gele gele planlı ve programlı olabilirsiniz. Bunun için kendinize "Bugün değilse ne zaman, ben değilsem kim? " diye sorun.
YARIYIL TATİLİNDE NELER YAPILABİLİR
1. Her şeyden önce gezin, tozun, eğlenin. Tüm bunları yaşamanız sizin çalışmanıza engel değildir. Yalnızca bu etkinliklerinizi planlayarak yapın
2. Tatil için tüm planınız yatmaktan ibaretse bu kararınızı tekrar gözden geçirin. Kuşkusuz ki dinleneceksiniz, ama baykuş gibi gece uyanık, gündüz uyur vaziyette günü heba etmeyin. Uyku ve uyanma saatleriniz belli olsun.
3. Kendinize ders çalışmak için iyi bir zaman belirleyin. Bu kesin bir karar olsun. Bunun için yarıyıl tatilinde uygun saatleri tercih edin
4. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan programınıza uyabilmeniz için destek isteyin. Ders çalışma süreleri içerisinde anlayış göstermelerini ve ortak yapacağınız etkinlikleri bu zaman dilimi dışında yapmalarını isteyin. Size gerçekten değer veren aileniz ve arkadaşlarınız bu kararınıza saygı gösterecektir.
5. Yaşamınızda okulun olmadığı bu zaman dilimini eksiklerinizi gidermek için bir fırsat olarak görün. Bugüne kadar çalışmaktan kaçındığınız konulara ağırlık vermeye çalışın. Üşenmeyin, ertelemeyin, vazgeçmeyin. Zaten bildiğiniz konulara uzun süreler ayırmanız çalışmalarınızı sıkıcı hale de getirebilir. Bu noktada bilmediğiniz eksiğiniz olan konular için "okul açılsın bakarım" veya "etütlerde, kurslarda hallederim" diye düşünmeyin. Çok zorlandığınız konularda ve sorularda etrafınızda olan kişilerden (öğretmen veya arkadaş) yardım isteyin.
6. Sevgili çocuklar, değerli veliler; çocukların yaşları gereği enerjilerini atabilecekleri, grup arkadaşları İle pozitif disiplin kazanabilecekleri, büyüme-gelişmelerine katkı sağlayacak sportif ve sosyal faaliyetlere muhakkak katılımlarını sağlayınız, katılınız...
7. Örnek olarak sunduğumuz program kendinize göre uyarlamanızı, bunu yaparken olmaz ise olmazımız KİTAP OKUMAKTIR. Okuyacağınız kitapları belirleyin, sıraya koyun ve tarihlendirin.
8. Bu dönemde sizlere faydalı olabilecek filmleri izlemeyi de unutmayınız. Bu konuda da sizlere önerdiğimiz film listesini kullanabilirsiniz.
9. Bu dönemde İnternet ve diğer teknolojik aletler sizi esir almasınlar. Buna çok dikkat edelim.
10. Tarih, Deniz, doğa ve her türlü güzelliklerin bir arada olduğu güzel FİNİKEMİZDE dinlenmenizi, 2.yarıyıla hazır olarak sağlıklı bir şekilde, enerji depolamış bireyler olarak sizleri bekliyoruz.
Öğrencilere Kitap Tavsiyeleri...
Ayaktopu- Futbolun Öyküsü- Büyük Piramitler- Einstein – Düşünmenin Keyfi- Robinson Crusoe, Daniel Defoe (Roman)- İki Yeşil Su Samuru, Buket Uzuner (Roman)- İki Şehrin Hikayesi, Charles Dickens- Beyaz Diş, Jack London,Türkiye İş Bankası Yayınlar- Sivrisinek, Ömer Seyfettin- Güzelce'de Bir Kayıp Memo, Zeynep Cemali- Tuhaf Bir Yaz Tatili, Geraldine McCaughrean- Düş Sokağı Çocukları, Dinçer Sezgin- Bizim Korsanlar, Alper Uygur- Sevdalı Bulut, Nâzım Hikmet- Bağımsızlık Savaşı Dizisi, Fazıl Hüsnü Dağlarca - Ertuğrul Firkateyni'nin Öyküsü, Tufan Turanlı- Yeşil Kiraz, Gülten Dayıoğlu- Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Aziz Nesin-........
İzlenecek Filmler Öğrencilere/Velilere (TAVSİYE EDİLENLER)
120-3 Aptal – 3 Idiots- Benim Adım Sam – I Am Sam- Cennetin Rengi – Color of Paradise- Cennetin Çocukları – Children of Heaven- Charlie'nin Çikolata Fabrikası- Her Çocuk Özeldir – Taare Zameen Par- Kız Kardeşim Mommo- Koro – Les Choristes- Terabithia Köprüsü- Uzun Hikâye-Can Dostum- Yağmur Adam-Benim Adım Khan- Ölü Ozanlar Derneği-Neşeli Ayaklar- Jumanji- Arkadaşım Tilki- Fetih 1453- İnsan Gezegeni (BELGESEL-8 Bölüm)- Yer Yüzü (BELGESEL-11 Bölüm)- Kanatlı Göç (BELGESEL)- Umudunu Kaybetme- İmparatorlar Kulübü- Sevgili Öğretmenim-Abim...........
VELİLERE ÖNERİLEN EĞİTİCİ KİTAPLAR
Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili Gary Chapman
Beni Ödülle Cezalandırma Özgür BOLAT
Çocuklara Söz Geçirme Sanatı Ali Çankırılı
Eğitim Evde Başlar Davut Can
Kardeş Rekabeti Adele Faber
Başarıya Götüren Aile Doğan Cüceloğlu
Küçük Ağacın Eğitimi Forrest Carter
A´dan Z´ye Pozitif Çocuklar Yetiştirme Alan E. Kazdin
Çocuklar Büyükler ve Tavşanlar – Erdal Atabek
Ben Nesli – Jean M. Twenge
Çocuğunuzu Yanlış Eğitiyorsunuz – Christian Salzman
Çocuğunuz Sizden Ne Bekliyor – Şule Yazgan & Prof. Dr. Yankı Yazgan
Küçük Şeyler Serisi Üstün DÖKMEN
İletişim Çatışmaları ve Empati Üstün DÖKMEN
Mış Gibi Yetişkinle&Yetişkin Çocuklar Doğan CÜCELOĞLU
Varolmak, Gelişmek, Uzlaşmak Üstün DÖKME
Gerçekten Beni Duyuyor Musun? Leyla Navaro
Zeki YİGEN
Rehberlik Öğretmeni